Alles over deze Franse wijnstreek De Rhône

De Rhône is qua oppervlakte het op één na grootste wijngebied van Frankrijk. De streek is beroemd om de gulle, warmbloedige rode wijnen. Rhônewijnen zijn over het algemeen zeer betaalbaar en bieden een uitstekende prijs-/ kwaliteitsverhouding. Ontdek de wijnstreek Rhône!

Rhône in het kort

  • 90% van de wijnen zijn rood
  • Slechts 10% van de wijnproductie bestaat uit witte, rosé en mousserende wijnen.
  • Bekendste regio’s: Côthes du Rhône, Côthes du Rhône-villages en Châteauneuf-du-Pape
  • Belangrijkste druiven: syrah, cinsault en blauwe grenache

Maison Joseph Drouhin

Druiven uit de Rhône

In de Rhône worden maar liefst 23 druiven verbouwd. Geen enkele andere Franse wijnstreek telt zoveel druivenrassen! Dit zijn de belangrijkste:

Noorden

In het noorden staat overwegend de blauwe syrah aangeplant. Witte wijnen worden gemaakt van viognier, marsanne en roussanne. Syrahs uit de Noordelijke Rhône zijn wijnen met tonen van zoet fruit, geraffineerde tannines en levendige zuren. Ze kunnen goed rijpen op hout. Witte wijnen worden gemaakt van viognier, marsanne en roussanne. Viogniers zijn weelderige wijnen met een boeket van perzik, abrikoos en bloesem.

Zuiden

In het zuiden staan alle 23 druiven aangeplant. Hier worden wijnen gemaakt die soms wel uit 10 tot 13 verschillende druiven bestaan. De blauwe grenache is hiervan veruit de belangrijkste. Andere belangrijke druiven zijn de cinsault en de syrah. De verbouwde druivenrassen zijn onder meer de witte grenache blanc, clairette en bourboulenc en de blauwe carignan.

Een rijke geschiedenis

Wijnbouw in het Rhônegebied is al eeuwenoud! De Romeinen hielden zich al intensief bezig met wijnbouw in het Rhônedal. Na de val van het Romeinse Rijk lag de wijnbouw enkele eeuwen stil. Pas in de 9e en 10e eeuw begonnen kloosterlingen weer met het verbouwen van druiven.

In de 14e eeuw heersten er godsdienstoorlogen in Italië. De paus vluchtte van Rome naar het Franse Avignon. Zijn opvolger liet een zomerresidentie bouwen in Châteauneuf-du-Pape heet en legde er wijngaarden aan. Nog altijd is de pauselijke aanwezigheid in het zuidelijke deel van het Rhônegebied duidelijk te merken: tal van (wijn)benamingen herinneren eraan.

Uiteenlopend Klimaat

Het klimaat van het Rhônegebied is zeer geschikt voor de wijnbouw!

In het noorden heerst een gematigd landklimaat. Het is er koeler dan in het zuiden, waar duidelijk mediterrane weersinvloeden merkbaar zijn. Wel staan beide gebieden onder invloed van de Mistral, een extreem krachtige, noordelijke wind uit de Alpen. Deze wind verdrijft de wolken uit de lucht, waardoor het erg zonnig in het gebied is. Bovendien blaast de Mistral de wijnstokken na regenval droog, waardoor de kans op rot geminimaliseerd wordt.

De 7 belangrijkste wijnregio’s van de Rhône

De Rhône wordt verdeeld in het noordelijke Rhônegebied (van Vienne tot even voorbij Valence) en het zuidelijke Rhônegebied (ten zuiden van Montélimar tot iets na Avignon). Het noordelijke en zuidelijke gebied hebben hun eigen wijnregio’s. Dit zijn de belangrijkste wijnregio’s:

Meer leren over wijn?

Wijnland Frankrijk is rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over de LoireBeaujolais, de Bordeaux of de Provence! Wil je je verdiepen in Franse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder chablis en meursault. Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Franse) wijnen binnen een minuut!

Ook leuk om te lezen: