Skip to main content

Deze moet je kennen:


6 x witte wijn!

twee glazen witte wijn
twee glazen witte wijn

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een sauvignon blanc of een chardonnay? Of kun je die twee eigenlijk al niet onderscheiden? Dan is het hoog tijd voor een stoomcursus witte wijnen voor dummies. Zo wordt die wijnkaart ineens een stuk interessanter.

ALLE WITTE WIJNEN BEKIJKEN

WITTE WIJNEN OF DRUIVEN?

Duik je in de complexe wereld van wijn, dan staan je nogal wat verwarrende momenten te wachten. Handig om te weten is dat een groot deel van veel wijnen de naam draagt van het druivenras waarvan ze zijn gemaakt, zoals chardonnay en sauvignon blanc

Er zijn ook wijnen die zijn vernoemd naar de wijnstreek waar ze vandaan komen, denk aan sauternes en bourgogne. Vooral in klassieke Europese wijngebieden is dit gebruikelijk. Je moet dan maar net weten welke druiven in die streek verbouwd worden...

In dit artikel hebben wij het puur over wijnen die gemaakt zijn van één druivenras!

DEZE WITTE WIJNEN MOET JE KENNEN:

1. SAUVIGNON BLANC

Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld. Denk je aan sauvignon blanc, dan denk je aan fris, fruitig een tikkeltje hoog in het zuur. Sauvignon blanc wordt wereldwijd verbouwd, wat ertoe leidt dat er veel verschillende soorten en smaken van deze wijn zijn! Zo is de sauvignon blanc uit de Frankrijk: Wijnstreek Loire vrij licht van smaak en de sauvignon blanc uit Marlborough in Nieuw-Zeeland heel heftig van smaak.

Deze sauvignon blancs moet je proeven:

Peter Yealands Sauvignon Blanc & Touraine Sauvignon

2. CHARDONNAY

Chardonnay: “je houdt ervan of je vindt het niks”. 

Toch is deze slogan onterecht: chardonnay is een ‘wijnmakersdruif’; er kunnen heerlijke lichte wijnen van worden gemaakt, of juist heel houtgelagerde, rijke wijnen. De Bourgogne staat algemeen bekend om het gebied waar de mooiste chardonnays ter wereld worden gemaakt.

Deze chardonnay moet je proeven:

Kroon van Oranje Chardonnay & Joseph Drouhin Chardonnay

 

 

3. RIESLING

Ook riesling is er in allerlei verschillende smaakprofielen. Van heel droog tot licht- of zeer zoet. Vooral de lichtzoete varianten uit de Duitse Moesel combineren heel goed met veel verschillende gerechten! Denk aan Aziatische gerechten of gerechten met veel kruiden.

Deze riesling moet je proeven:

Saar Riesling Hochgewächs Trocken & Graacher Himmelreich Riesling

 

4. GRÜNER VELTLINER

Dé trots van Oostenrijk. Hou je van enorm fris maar toch ook met zachte zuren? Ga dan voor een lekker glas grüner veltliner. Een droge, vaak kwalitatief goede witte wijn voor op een zomerse dag. Ook lekker om te drinken bij een (wederom) Aziatisch gerecht. 

Deze grüner veltliner moet je proeven:

Baumgartner Grüner Veltliner & Grüner Veltliner Federspiel Weissenkirchen

 

5. PINOT GRIGIO

Pinot grigio of pinot gris? Het blijft een verwarrend verhaal. Hoewel beide net wat anders smaken hebben we het toch over dezelfde druif. Pinot grigio's zijn makkelijke wijnen, perfect voor bij de borrel. Een droge, frisse, niet al te complexe wijn die lekker wegdrinkt. Pinot gris uit de Elzas is een ander verhaal, deze wijn is vaak een stuk rijker van smaak.

Deze Pinot Grigio moet je proeven:

Pinot Gris Letzenberg & Inycon Growers Pinot Grigio

 

6. VIOGNIER

Houd je van houtgelagerde chardonnay? Dan vind je veel viogniers vast ook lekker! 

Beiden kunnen namelijk heel vol en rijk van smaak zijn. Net als bij chardonnay is een viognier wel of niet op hout gerijpt. Als dit wel zo is smaakt ie romig en vol, zo niet, een stuk frisser.  

Deze viognier moet je proeven:

Vidal-Fleury Condrieu 2016 & Arrogant Frog Viognier

 

Premium: € 31.49
Vidal-Fleury Condrieu

Vidal-Fleury Condrieu 2020 75CL

MEER LEZEN OVER WIJN?

Je bent nu klaar om die wijnkaart eens goed uit te pluizen. Maar weet je ook al alles van de bekendste rode wijnen op de kaart? Word een wijnpro en lees alles over de bekendste wijnlanden en andere grote wijnen op Gall.nl.

Ontdek jouw smaakprofiel! 

Benieuwd naar welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe dan onze smaakprofielentest en ontdek welke witte én rode wijnen het beste bij jou passen.

 


OOK LEUK OM TE LEZEN:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.