Ontdek wijnland Italië

Italië is een bijzonder wijnland: er zijn enorme verschillen in klimaat van noord tot zuid, en er staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant! Italië is beroemd om zowel echte klassieke bewaarwijnen (denk aan barolo of brunello di moltacino) maar ook om de nieuwe bijzondere wijnen die hier worden gemaakt. Lees alles over Italiaanse wijn!

Wijnland Italië

wijnregio's italië

Wist je dat: wijn in Italië eeuwenoud is?

Al in de 6e eeuw voor Christus werd de wijnbouw in Zuid-Italië geintroduceerd door  de eerste Griekse kolonisten. zich in de kuststreken van Zuid-Italië. Vervolgens brachten de Etrusken brachten de wijnbouw de rest van Italië.

Na 1945: De modernisering van Italiaanse wijn

Vanaf de 17e en 18e eeuw tot halverwege de 20e eeuw werd er weinig meer vernieuwd in de Italiaanse wijnbouw. Terwijl de Spanjaarden en Fransen hun wijnkennis verder ontwikkelden en verfijnden, bleef de wijnbouw in Italië zo'n beetje stilstaan tot ver na de Tweede Wereldoorlog. 

Gelukkig is er in de afgelopen halve eeuw is er echter ontzettend veel veranderd in Italië: het land heeft een enorme moderniseringsslag gemaakt en de kwaliteit van Italiaanse wijn is daardoor sterk toegenomen. Vandaag vind je sommige van de beste wijnen ter wereld in Italië! 

De belangrijkste wijnstreken

Italië is een langgerekt land. Hierdoor kent het een uiteenlopende geografie en een net zo gevarieerd klimaat. Praktisch overal worden druiven verbouwd! Van de koele berggebieden tot de hete zuidelijke kustregio's. Dit zijn Italië's 3 grote wijnstreken:

1. Toscane

Het culturele erfgoed van Toscane bestaat uit talrijke kunstwerken van wereldberoemde architecten, schilders en beeldhouwers als Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarroti. Enkele van Italiës meest beroemde wijnen komen ook uit Toscane.Toscane is met haar Chianti misschien wel het bekendste wijngebied. 


3. Piëmonte

De naam Piëmonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen' in het Italiaans. Na Sicilië is Piëmonte de grootste regio van Italië. De bekendste wijn uit de regio is de Barolo. Deze wordt wel de ‘wijn van koningen en de koning van de wijnen’ genoemd. Barolo is een rijk en zwaar van smaak, maar licht van kleur, met uitgesproken tannines en een hoge zuurgraad.


Uit de beste wijnstreken:
De grootste druiven / wijnen

In Italië worden honderden druivenrassen verbouwd die vaak onder 3 of meer namen bekend staan of alleen maar zeer lokaal voorkomen. Houd je het nog bij? Dit zijn de bekendste:

1. Pinot grigio 

Pinot gris, in het Italiaans: pinot grigio. De druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar Italië heeft de druif groot gemaakt. De kleur van de druiven varieert van grijsblauw tot rozebruin. De pinot grigio uit Italië is lichter en witter dan de variant uit Frankrijk. Pittige aroma's van sinaasappel, mandarijn en andere tropische vruchten worden aangevuld met bloemen en kruiden.

Benieuwd naar het verschil tussen pinot grigio en pinot gris?


2. Sangiovese

De meeste Sangiovese groeit in Toscane. De wijngaard en de manier waarop de wijn gemaakt is, kan een flinke invloed op de smaak van Sangiovese hebben. Een typische wijn van de Italiaanse Sangiovese druif heeft een wat kruidige geur waarin je vaak tijm, bittere kersen en vers gesneden tomaat kunt herkennen. Sangiovese combineert pittige tannines met frisse zuren en kruidigheid.


3. Barbera

De barbera is erg populair in Noord-Italië, vooral in Piemonte. De druif geeft een donkere, fruitige en vaak volle wijn. Hoewel de Barbera het meest bekend is uit de wijngaarden in Piemonte, is hij in heel Italië aangeplant. Met zijn hoge zuurgraad is hij ideaal voor een warm klimaat.


Tip: Probeer eens deze Italiaanse klassiekers

Iets speciaals te vieren? Er zijn veel bijzondere Italiaanse wijnen die je écht geproefd moet hebben! Probeer naast de beroemde barolo eens een montepulcianoamarone of ripasso!

Het etiket

De Italianen volgen bij het opstellen van het etiket de Europese richtlijnen en kent de volgende classificatie voor wijn:

  • Vino da tavola: tafelwijn. Deze wijnen zijn meestal eenvoudig en hebben geen oorsprongsbenaming. De gebruikte druiven kunnen uit diverse gebieden in Italië afkomstig zijn. Tafelwijnen zijn meestal blends van verschillende druiven
  • Indicazione Geografica Tipica (IGT): wijn uit een omschreven gebied, vergelijkbaar met de Franse Vin du Pays. De wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket genoemd wordt. 
  • Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken.
  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijn met gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding. Is ook zeer streng gebonden aan regels. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen

Italiaanse wijnhuizen

Een van de meest toonaangevende Italiaanse wijnhuizen van de laatste tijd is het Siciliaanse Planeta. Planeta is een jong familiebedrijf dat in 1985 werd gevestigd in Agrigento, een provincie aan de zuidwestelijke zijde van het eiland Sicilië. Het bedrijf wordt op dynamische wijze geleid door neef en nicht Alessio en Francesca Planeta. 

Net iets ten zuidwesten van het stadje Montepulciano ligt het kleine plaatsje Castelnuovo dell’Abate. Hier is La Poderina gevestigd, een wijnhuis dat Italiaanse topwijnen van sangiovese maakt. Deze Brunello di Montalcino is diep robijnrood van kleur en vol van smaak, met een bouquet van kersen en vanille.

Meer lezen over wijn?

Nu je alles weet over wijnland Italië, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de nebbiolo, sangiovese en barbera zijn er nog veel meer druivenrassen. Ontdek alles over de populairste wijnsoorten, leer over de grootste klassieke wijnen


Ook leuk om te lezen: