Ontdek wijnland Italië

Wijnland Italië heeft een geheel eigen karakter. Het klimaat varieert enorm van noord naar zuid. In de wijngaarden staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. Italië is beroemd om haar mooie klassieke bewaarwijnen als de Barolo en Brunello di Montalcino. Tegenwoordig worden er ook bijzondere nieuwe Italiaanse wijnen geproduceerd, vooral in het zuiden. Lees hier alles over wijnland Italië. 

Wijnland Italië

De beste actie

uit ItaliëOorsprong

In de 6e eeuw voor Christus vestigden de eerste Griekse kolonisten zich in de kuststreken van Zuid-Italië. Zij introduceerden de wijnbouw in Italië. De Etrusken brachten de wijnbouw vervolgens naar Noord- en Midden-Italië en de Romeinen introduceerden de wijnstok in het noorden van Europa. Vanaf de 17e en 18e eeuw tot halverwege de 20e eeuw werd er weinig meer vernieuwd in de Italiaanse wijnbouw. 

wijnland italië

Terwijl de Spanjaarden en Fransen hun wijnkennis verder ontwikkelden en verfijnden, bleef de wijnbouw in Italië min of meer stilstaan tot ver na de Tweede Wereldoorlog. In de afgelopen halve eeuw is er echter ontzettend veel veranderd. Het land heeft een enorme moderniseringsslag gemaakt. De kwaliteit van de Italiaanse wijnen is daardoor sterk toegenomen, eerst in Noord- en Midden-Italië en sinds enkele jaren ook in het zuiden, met name op Sicilië.

Wijnstreken

Het langgerekte land kent een uiteenlopende geografie en een net zo gevarieerd klimaat. Praktisch overal worden druiven verbouwd, van de koele bergen in het noorden tot de droge vlaktes van de zuidelijke kustgebieden. Maak kennis met de 3 grote wijnregio’s:

Toscane

Het culturele erfgoed van de regio bestaat uit talrijke kunstwerken van wereldberoemde architecten, schilders en beeldhouwers als Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarroti. Enkele van Italiës meest beroemde wijnen komen ook uit Toscane.Toscane is met haar Chianti misschien wel het bekendste wijngebied. Lees hier alles over wijnstreek Toscane. 

Sicilië

In de Middellandse Zee, ten westen van Calabrië en gescheiden van het vasteland door de straat van Messina, ligt Sicilië. Al in de 14e eeuw kende Sicilië een florerende wijnbouwcultuur. Veel wijngaarden werden in die tijd aangeplant door rijke Sicilianen. Een van de beroemdste wijnen van Sicilië is de versterkte Marsala-wijn. Lees hier alles over wijnstreek Sicilie. 

Piëmonte

De naam Piëmonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen' in het Italiaans. Na Sicilië is Piëmonte de grootste regio van Italië. De bekendste wijn uit de regio is de Barolo. Deze wordt wel de ‘wijn van koningen en de koning van de wijnen’ genoemd. Barolo is een rijk en zwaar van smaak, maar licht van kleur, met uitgesproken tannines en een hoge zuurgraad. Lees hier alles over wijnstreek Piëmonte. 

Uit de beste wijnstreken:
Druivenrassen

In Italië worden honderden druivenrassen verbouwd die vaak onder 3 of meer namen bekend staan of alleen maar zeer lokaal voorkomen. 

Pinot grigio 

Pinot gris, in het Italiaans: pinot grigio. De druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar Italië heeft de druif groot gemaakt. De kleur van de druiven varieert van grijsblauw tot rozebruin. De pinot grigio uit Italië is lichter en witter dan de variant uit Frankrijk. Pittige aroma's van sinaasappel, mandarijn en andere tropische vruchten worden aangevuld met bloemen en kruiden. Lees alles over de pinot grigio druif. 

Sangiovese

De meeste Sangiovese groeit in Toscane. De wijngaard en de manier waarop de wijn gemaakt is, kan een flinke invloed op de smaak van Sangiovese hebben. Een typische wijn van de Italiaanse Sangiovese druif heeft een wat kruidige geur waarin je vaak tijm, bittere kersen en vers gesneden tomaat kunt herkennen. Sangiovese combineert pittige tannines met frisse zuren en kruidigheid.Lees alles over de sangiovese druif.

Barbera

De barbera is erg populair in Noord-Italië, vooral in Piemonte. De druif geeft een donkere, fruitige en vaak volle wijn. Hoewel de Barbera het meest bekend is uit de wijngaarden in Piemonte, is hij in heel Italië aangeplant. Met zijn hoge zuurgraad is hij ideaal voor een warm klimaat. Lees alles over de barbera druif. 

Tip: Probeer eens deze Italiaanse klassiekers

Iets speciaals te vieren? Er zijn veel bijzondere Italiaanse wijnen die je écht geproefd moet hebben! Probeer naast de beroemde barolo eens een montepulciano, amarone of ripasso!

Het etiket

De Italianen volgen bij het opstellen van het etiket de Europese richtlijnen en kent de volgende classificatie voor wijn:

  • Vino da tavola: tafelwijn. Deze wijnen zijn meestal eenvoudig en hebben geen oorsprongsbenaming. De gebruikte druiven kunnen uit diverse gebieden in Italië afkomstig zijn. Tafelwijnen zijn meestal blends van verschillende druiven
  • Indicazione Geografica Tipica (IGT): wijn uit een omschreven gebied, vergelijkbaar met de Franse Vin du Pays. De wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket genoemd wordt. 
  • Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken.
  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijn met gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding. Is ook zeer streng gebonden aan regels. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen

Italiaanse wijnhuizen

Een van de meest toonaangevende Italiaanse wijnhuizen van de laatste tijd is het Siciliaanse Planeta. Planeta is een jong familiebedrijf dat in 1985 werd gevestigd in Agrigento, een provincie aan de zuidwestelijke zijde van het eiland Sicilië. Het bedrijf wordt op dynamische wijze geleid door neef en nicht Alessio en Francesca Planeta. 

Net iets ten zuidwesten van het stadje Montepulciano ligt het kleine plaatsje Castelnuovo dell’Abate. Hier is La Poderina gevestigd, een wijnhuis dat Italiaanse topwijnen van sangiovese maakt. Deze Brunello di Montalcino is diep robijnrood van kleur en vol van smaak, met een bouquet van kersen en vanille.

Meer leren over wijn?

Nu je alles weet over wijnland Italië, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de nebbiolo, sangiovese en barbera zijn er nog veel meer druivenrassen. Ontdek alles over de populairste wijnsoorten, leer over de grootste klassieke wijnen


Populaire Italiaanse wijnen: