Skip to main content

Ontdek wijnland


Italiƫ

Italië

Italië is een bijzonder wijnland: er zijn enorme verschillen in klimaat van noord tot zuid en er staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. Wil je meer weten over de geschiedenis van Italiaanse wijnen, de bekendste druiven, Italiaanse wijnetiketten en Italiaanse wijnhuizen? Lees dan snel verder!

kaart Italië

WIJNLAND ITALIË IN HET KORT

We hebben een paar feitjes over wijnland Italië voor je op een rij gezet:

wijngaard Italië

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN ITALIAANSE WIJN

In de 6e eeuw voor Christus werd de wijnbouw in Zuid-Italië geïntroduceerd door de eerste Griekse kolonisten. Dit was het begin van de wijnbouw zoals we die nu kennen. Inmiddels is de Italiaanse wijn niet meer uit ons leven te denken en is het land de grootste wijnproducent ter wereld!  

De modernisering van de Italiaanse wijnbouw 

Vanaf de 17e en 18e eeuw tot halverwege de 20e eeuw vond er weinig vernieuwing plaats in de Italiaanse wijnbouw. Terwijl de Spanjaarden en Fransen hun wijnkennis verder ontwikkelden en verfijnden, bleef de wijnbouw in Italië zo'n beetje stilstaan tot ver na de Tweede Wereldoorlog. 

Gelukkig is er in de afgelopen halve eeuw ontzettend veel veranderd in Italië: het land is enorm gemoderniseerd en de kwaliteit van Italiaanse wijn is daardoor sterk toegenomen. Vandaag de dag vind je sommige van de beste wijnen ter wereld in Italië!

DE GROOTSTE DRUIVEN / WIJNEN

In Italië worden honderden druivenrassen verbouwd die vaak onder 3 of meer namen bekend staan of alleen maar zeer lokaal voorkomen. Houd je het nog bij? Dit zijn de bekendste:

1. Pinot grigio

Deze druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar hij bekend staat als pinot gris, maar Italië heeft de druif groot gemaakt. De kleur van de druiven varieert van grijsblauw tot rozebruin. De pinot grigio uit Italië is lichter en witter dan de variant uit Frankrijk. Pittige aroma's van sinaasappel, mandarijn en andere tropische vruchten worden aangevuld met bloemen en kruiden. De pinot grigio is een heerlijke wijn voor bij het aperitivo of antipasti.

2. Sangiovese

De meeste Sangiovese groeit in Toscane. Een typische wijn van deze druif heeft een ietwat kruidige geur waarin je vaak tijm, bittere kersen en tomaat kunt herkennen. Door de hartige smaak is ‘ie perfect bij harde kaassoorten, rood vlees en wildgerechten. Deze gerechten versterken namelijk de smaak van cassis, pruimen en de tannines die in deze heerlijke wijnen te vinden zijn!

3. Barbera

De barbera druif wordt voornamelijk in Noord-Italië gekweekt, de meeste barbera druiven daarvan komen uit de de Piemonte streek. Met zijn hoge zuurgraad is hij ideaal voor een warm klimaat. De druif geeft een donkere, fruitige en vaak volle wijn en smaakt heerlijk bij stoofvlees, wild, paddenstoelen, truffel en wortelgroenten.

Tip: Probeer deze Italiaanse klassiekers eens:

Iets speciaals te vieren? Er zijn veel bijzondere Italiaanse wijnen die je echt geproefd moet hebben! Probeer naast de beroemde barolo eens een montepulcianoamaroneof ripasso of ga voor Italiaanse bubbels zoals prosecco.

MEER OVER ITALIAANSE WIJN: WIJNETIKETTEN, WIJNSTREKEN EN WIJNHUIZEN

Classificatie op wijnetiketten

De Italianen volgen bij het opstellen van het etiket de Europese richtlijnen. De volgende classificatie (van laag naar hoog) zijn te vinden op de wijnetiketten:

  • Vino da tavola: tafelwijn. Dit zijn meestal eenvoudige wijnen die geen oorsprongsbenaming hebben. De gebruikte druiven kunnen uit diverse gebieden in Italië afkomstig zijn. Tafelwijnen zijn meestal blends van verschillende druiven
  • Indicazione Geografica Tipica (IGT): wijn uit een omschreven gebied (bijvoorbeeld Piemonte of Sicilië). De wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket genoemd wordt
  • Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken
  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijn met gecontroleerde én gegarandeerde herkomstaanduiding. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen. 

DE BELANGRIJKSTE WIJNSTREKEN

Italië is een langgerekt land. Hierdoor kent het een uiteenlopende geografie en een net zo gevarieerd klimaat. Praktisch overal worden druiven verbouwd! Van de koele berggebieden tot de hete zuidelijke kustregio's. Dit zijn 3 grote wijnstreken in Italië:

1. Toscane

Het culturele erfgoed van Toscane bestaat uit talrijke kunstwerken van wereldberoemde architecten, schilders en beeldhouwers zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarroti. Maar dat is niet alles dat Toscane te bieden heeft. Sommige van de meest beroemde wijnen uit Italië komen óók uit Toscane. Toscane is met haar chianti misschien wel het bekendste wijngebied en brengt heerlijke, wereldberoemde wijnen voort.

2. Sicilië

In de Middellandse Zee ligt het eiland Sicilië. Al in de 14e eeuw kende Sicilië een florerende wijnbouw cultuur. Een van de bekendste druiven van Sicilië is de nero d'avola druif. Deze blauwe druif brengt sappige, fruitige wijnen voort en is langzaamaan de internationale markt aan het veroveren.

3. Piemonte

In het Italiaans betekent de naam Piemonte letterlijk 'aan de voet van de bergen'. De bekendste wijn uit deze regio is de barolo. Deze wordt ook wel de ‘wijn van koningen en de koning van de wijnen’ genoemd. Barolo is rijk en zwaar van smaak met uitgesproken tannines en een hoge zuurgraad.

Maar er zijn nog meer wijngebieden. Lees hier alles over Latium en Campanië.

ITALIAANSE WIJNHUIZEN

Naast deze prachtige wijnstreken zijn er ook veel geweldige wijnhuizen in Italië te vinden. Twee wijnhuizen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Planeta en La Poderina. We leggen je hieronder nog wat meer over deze wijnhuizen uit. 

Wijnhuis Planeta

Een van de meest toonaangevende Italiaanse wijnhuizen van de laatste tijd is het Siciliaanse Planeta. Dit is een jong familiebedrijf dat in 1985 werd gevestigd in Agrigento, een provincie aan de zuidwestelijke zijde van het eiland Sicilië.

Wijnhuis La Poderina

Net iets ten zuidwesten van het stadje Montepulciano ligt het kleine plaatsje Castelnuovo dell’Abate. Hier is La Poderina gevestigd, een wijnhuis dat Italiaanse topwijnen van sangiovese druiven maakt. Deze brunello di montalcino is diep robijnrood van kleur en vol van smaak, met een bouquet van kersen en vanille.

Italiaanse rode wijn

De Italiaanse wijnen zijn stoer, donker en rijk aan tannine. Wanneer je hiervan houdt, ben je bij de Italiaanse rode wijnen aan het juiste adres. De bekende Nebbiolo druif wordt gebruikt om de kwaliteitswijn Barolo te maken. Deze rode wijn smaakt naar kersen, leer, klei en anijs. Naast deze soort wijn, zijn er vele andere soorten rode wijnen uit Italië. Bekijk ons assortiment voor verschillende rode wijnen uit Italië.  

Italiaanse witte wijn

De Italiaanse witte wijn is minder bekend in tegenstelling tot de Italiaanse rode wijn. Al worden er in Italië ook veel goede kwalitatieve witte wijnen geproduceerd. Arneis is bijvoorbeeld een echt kwaliteits druivenras en is bekend van de wijn San Silvestro Roero Arneis. Afkomstig uit een subgebied van Piemonte, met een eigen DOCG. Dit is de hoogste classificatie die je in Italië kan krijgen.

MEER OVER WIJN:

Naast Italië zijn er natuurlijk nog tal van andere mooie wijnlanden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het wereldberoemde wijnland Frankrijk of het zonnige wijnland Spanje? Beide landen hebben een rijke wijngeschiedenis. En wil je een echte wijnkenner worden? Ontdek dan alles over de populairste wijnsoorten en de grootste klassieke wijnen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.