Alles over Italiaanse wijnstreek: De Marken

Bergen, diepe valleien en glooiende heuvels bepalen het landschap van Marche (de Marken). De regio ligt in Centraal-Italië, tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. In de heuvelachtige gebieden worden veel olijven, fruit en druiven verbouwd. Naast landbouw kent Marche ook een relatief grote ambachtelijke sector. Hier komen heerlijke wijnen uit voort!

Het wijngebied

De druiven groeien het best in het noorden en in het zuiden van De Marken. In het noorden heerst een continentaal klimaat, met droge, warme zomers, terwijl het zuiden van Marche meer mediterraan van karakter is. Hierdoor smaken de wijnen in het noorden nét even anders dan in het zuiden! 

De Marken kent 11 DOC’s. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels. In De Marken is de DOC Verdicchio met 200.000 hectoliter wijn per jaar de grootste.

Wijnen uit De Marken

Verdicchio di Castelli di Jesi

De Verdicchio is een beroemde witte wijn, niet alleen om de typische groene amfora-vormige fles waarin de wijn vaak gebotteld wordt. Wijnproducent Fazi-Battaglia, die 20% van de totale Verdicchioproductie in handen heeft, introduceerde deze bijzondere fles in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Verdicchio heeft 2 DOC's: de Verdicchio dei Castelli di Jesi en de Verdicchio di Matelica. De wijnen zijn elegant fris, met veel zuur en citroen. De afdronk is licht bitter en amandelachtig.

Benieuwd hoe je eigenlijk die afdronk proeft?

Conero

De beste rode wijnen uit de regio worden gemaakt van de blauwe montepulciano-druif. Deze fruitige, kruidige druif heeft overigens niets te maken heeft met de Toscaanse stad Montepulciano en de beroemde wijn die daar vandaan komt. 

Een van de belangrijkste DOC’s in Marche voor rode wijn is Rosso Conero, ten zuiden van de stad Ancona. De robijnrode Rosso Conero-wijn dankt zijn naam aan de enorme berg Monte Conero, die hoog boven Ancona uittorent. 

De wijn bestaat voor minimaal 85% uit montepulciano-druiven en voor maximaal 15% uit sangiovese-druiven. Hoe meer montepulciano-druiven de wijn bevat, hoe beter de kwaliteit.


Meer leren over Italiaanse wijnen?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane, Sardinië, Sicilië, Veneto of Puglia

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolo, montepulciano en brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avola, nebbiolo of trebbiano! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze Toscaanse wijnrondreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft!

Lekkere wijnen

Uit Italië